Vrijwilligers gezocht!

Nu gezocht:

  • Moestuin vrijwilligers (donderdag 09.00-12.30) 
  • Tuin en landschap vrijwilligers (dinsdag 09.00-12.30)
  • Vrijwilligers als gastheer/vrouw voor de open donderdagen en vrijdagen 
  • Vrijwilligers voor de jaarlijkse plantenmarkt
  • Technische vrijwilligers voor klussen

De Wiersse is een non-profit instelling die als doe heeft het behoud van landgoed en tuinen in het algemeen belang. Het onderhoud en de openstelling zijn intensief en daarbij kunnen we altijd vrijwilligers gebruiken! Als vrijwilliger wordt u onderdeel van een kleinschalige gemeenschap en een enthousiast team op een prachtige werkplek. U draagt bij aan het behoud van dit bijzondere erfgoed. U krijgt natuurlijk gratis toegang tot de tuinen tijdens de open dagen en er is jaarlijks een vrijwilligersbijeenkomst. Het enthousiasme en plezier dat de groep vindt in de werkzaamheden heeft een positieve en belangrijke aanvulling gegeven op het dagelijks leven van de kleine gemeenschap inwoners en medewerkers van de Wiersse en op de ervaring van de bezoekers bij de tuinopeningen. Bij interesse kunt u mailen naar Mary Gatacre info@dewiersse.com

Hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk.

Vrijwilliger in de historische moestuin (donderdag 09.00-12.30): De moestuin van de Wiersse vraagt meer werk en tijd dan ons huidig team van tuinmedewerkers, vrijwilligers en studenten aankan. Daarom zoeken wij enthousiaste vrijwilligers om ons bij te staan in de moestuin, op donderdagochtend (van 09.00 tot 12.30). Door de eeuwen heen is het karakter van de moestuin op de Wiersse hetzelfde gebleven, liefdevol, ouderwets en kleinschalig. De praktische doeleinden, de productie van groente, fruit en snijbloemen, worden door de bezoekers en betrokkenen zeer gewaardeerd. Ook worden hier vaste planten opgekweekt die later in de tuin worden uitgeplant. Wieden, zaaien, poten, leggen, rooien, plukken, oogsten en compost draaien zijn veel voorkomende werkzaamheden. Ervaring en voorliefde om in een tuin of moestuin te werken is gewenst, maar enthousiasme en bereidheid om nieuwe kennis op te doen is belangrijker.

Vrijwilliger Tuin en landschap (dinsdag 09.00-12.30): Sinds 2016 is er een team vrijwilligers dat zich op dinsdagochtend inzet voor het onderhoud van tuin en park in brede zin. De werkzaamheden die zij verrichten variëren per seizoen en per week, onder leiding van de tuinman. Het zal bij een bezoek duidelijk zijn dat het onderhoud en het beheer van zo’n levende tuin oneindig veel ingewikkelder is dan het knippen van heggen en het harken van grind in een groen museum.

Gastheer/Gastvrouw (donderdag en vrijdag in het tuinseizoen, planning in overleg): In het koetshuis is tijdens de opening op donderdag en vrijdag een kleinschalig café aanwezig waar koffie, thee en zelfgemaakte cake verkrijgbaar zijn. De Wiersse is nog op zoek naar vrijwilligers die als gastheer/gastvrouw op willen treden tijdens deze opening. Als vrijwilliger open je de poort en ontvang je de gasten op het voorplein. Ook controleer en verkoop je de kaartjes, schenk je koffie en thee en verricht je ondersteunende taken om het geheel een opgeruimde, schone en gastvrije uitstraling te geven. De planning wordt in overleg opgemaakt. De meeste gastheer/vrouw-vrijwilligers komen één of twee donderdagen of vrijdagen per maand, tussen eind april en eind september.

Vrijwilliger bij de jaarlijkse Plantenmarkt
Bij de jaarlijkse plantenmarkt kunnen we altijd extra hulp gebruiken! Onze vaste vrijwilligers helpen veelal ook bij de plantenmarkt. Daarnaast hebben we veel mensen uit de omgeving die op deze dag extra bijspringen als vrijwilliger voor allerhande ondersteuning bij parkeren, ticketcontrole, café & bar, voorbereiding en aankleding enzovoorts. Als vrijwilliger ben je onderdeel van een gezellig en enthousiast team tijdens deze enerverende non-profit markt, word je voorzien van koffie, thee, cake en lunch en heb je natuurlijk ook gratis toegang!

Technische vrijwilligers voor klussen
In het kader van het landgoed- en tuinonderhoud onderhouden we fonteinen, Rijksmonumentale hekken, bruggen, stuwen, gereedschap, machines. Daarnaast onderhoudt De Wiersse ook veel (Rijksmonumentale) gebouwen op het landgoed, op een professionele wijze. Voor de grote werkzaamheden huren we aannemers in (bouw, restauratie, schilderwerk). Daarnaast zijn wij altijd geïnteresseerd in technisch onderlegde mensen die in het leuk vinden om in hun vrije tijd of tijdens hun pensioen bij te dragen aan de technische instandhouding door het uitvoeren van allerhande klusjes, op incidentele of op regelmatige basis.  

Neem contact op als je bij wilt dragen!

Vriend worden

De tuin op zijn internationaal erkend hoge peil houden vraagt meer werk dan de vaste medewerkers, stagiaires en vrijwilligers aankunnen en meer geld dan de ANBI-Stichting, het hele landgoed, samen met privé-bijdragen en subsidies van Rijk en Provincie, kan opbrengen.

Voor een donatie vanaf 30,- euro per jaar bent u vriend van de Wiersse. Als vriend of donateur van de Wiersse krijgt u gratis toegang tot de tuinen tijdens alle open dagen en krijgt u jaarlijks een uitnodiging voor de vriendenbijeenkomst.

Een donateur van meer dan € 175,- krijgt daarnaast een jaarlijkse uitnodiging voor twee personen voor een lunch in de Grote Zaal. 

Schenkingen komen geheel ten goede aan de tuinen van de Wiersseen zijn onder voorwaarden belastingaftrekbaar.

Mail naar info@dewiersse.com om vriend te worden – of gebruik:

Stage lopen

De Wiersse is een erkend stagebedrijf, waar ieder jaar studenten ervaring komen opdoen en tegelijk een nuttige bijdrage leveren aan de instandhouding van de tuinen. Wegens zijn actieve programma van vernieuwing en onderhoud, alsmede zijn variëteit, is de Wiersse bijzonder geschikt om ervaring op te doen. De Wiersse biedt studenten de mogelijkheid om in de praktijk het onderhoud van een opengestelde historische tuin te ervaren, alsmede planten te leren kennen en de structuur van het landschap te begrijpen. Hiervan hebben studenten uit o.a. Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, evenals uit verschillende vakgebieden – landschapsarchitectuur, tuin- en bosbouw – geprofiteerd.

Studenten die geïnteresseerd zijn om tenminste zes weken werkervaring op te doen, kunnen contact opnemen via ons Contactformulier of mailen naar info@dewiersse.com

Global Gardening Trust

Al decennia lang komen er jaarlijks tuinstudenten uit de hele wereld naar de Wiersse om hier hun kennis uit te breiden. Naast dat we graag meewerken aan de opleiding van goede hoveniers en tuiniers speelt ook de uitwisseling van kennis een belangrijke rol in de ontwikkeling van horticultuur. Daarom is in Australië de Global Gardening Trust in het leven geroepen. Deze stichting beschouwt tuinieren als infrastructuur voor een klimaatbestendige toekomst. De Global Gardening Trust ondersteunt jonge Australische tuiniers om een deel van hun opleiding en ervaring in de tuinen van de Wiersse te mogen opdoen en zo hun kennis te verbreden en verbeteren en verder uit te wisselen.

U kunt meer over lezen op de website van de Global Gardening Trust.